
 
 

 

 
Practice Circular on Letting of Subdivided Units  

under Part IVA of the Landlord and Tenant  
(Consolidation) Ordinance 

 
Questions and Answers (Q&As) 

 
 Notes: 

 
1. All references to: 

a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “Practice Circular” shall mean Circular No. 22-01 (CR) 

issued by the EAA on Letting of Subdivided Units under 
Part IVA of the Landlord and Tenant (Consolidation) 
Ordinance. 

c. “Practice Regulation” shall mean the Estate Agents Practice 
(General Duties and Hong Kong Residential Properties) 
Regulation. 

 
The words and expressions used in these Q&As shall have, 
unless the context otherwise requires, the same meaning as 
those words and expressions have in the Practice Circular. 

  
 

2. These Q&As are for general reference only. The 
answers/solutions suggested in the Q&As are not exhaustive and 
they do not constitute legal or professional advice. In 
considering whether a licensee has breached the Practice 
Circular, the EAA will consider each case on its own merits. 
You should seek legal or professional advice as and when 
necessary, especially on the interpretation of relevant legal 
provisions and specific advice on any individual case. The EAA 
makes no warranty as to the completeness of the information set 
out in these Q&As, or the appropriateness for its use in any 
particular circumstances. The EAA will not accept any liability 
or responsibility whatsoever for any loss or damage caused to 
any person howsoever arising from any use, misuse of, or 
reliance on the contents of these Q&As. 

  



 
 

 

Q&As 
  
Q1. Must a “regulated tenancy” under Part IVA of the 

Ordinance be entered into in writing? 
  
Answer:   No.  

 
Although Part IVA of the Ordinance provides that “tenancy” 
means a lease entered into orally or in writing, licensees 
should advise clients to enter into a “regulated tenancy” in 
writing in order to clearly reflect the contents of the parties’ 
agreement.  
 
If the landlord and tenant of an SDU have entered into a 
tenancy orally for a first term tenancy and the first term 
tenancy has commenced, the tenant may in writing demand 
the landlord to, within 30 days, serve on the tenant a written 
tenancy agreement reflecting the contents of the oral tenancy 
for signing by the parties.  If the landlord fails to do so, the 
tenant may elect either (a) to withhold the payment of rent 
until the landlord has done so; or (b) to terminate the tenancy 
by, within 7 days after the specified period of 30 days 
mentioned above, giving the landlord not less than 30 days’ 
prior notice in writing of the termination (Section 120AAZ 
of the Ordinance refers). 
 
Where a written tenancy agreement has been entered into, 
licensees who act for the landlord in a “regulated tenancy” 
should (unless the landlord client has otherwise indicated in 
writing that he would handle the stamping directly) arrange, 
for the client, stamping of the tenancy agreement under the 
Stamp Duty Ordinance (Cap. 117). 
 
In addition, licensees should note that although a “regulated 
tenancy” could be entered into orally or in writing, according 
to Part IVA of the Ordinance, the landlord must submit a 



 
 

 

Notice of Tenancy (Form AR2) to the Commissioner of 
Rating and Valuation to notify him of the particulars of the 
tenancy within 60 days after the term of a “regulated 
tenancy” (including a first term tenancy and a second term 
tenancy) commences. 
 
Please refer to paragraphs (11) and (16) of the Practice 
Circular. 

  
  
Q2.  Can the mandatory terms implied for a “regulated 

tenancy” be amended if both the landlord and the tenant 
agree? 

  
Answer: No. 

 
The mandatory terms implied for every “regulated tenancy” 
as set out in Schedule 7 to the Ordinance are binding on both 
parties. If any of the mandatory terms impliedly incorporated 
in the “regulated tenancy’ is in conflict or inconsistent with 
other provisions in the tenancy, the implied mandatory terms 
shall prevail.  

  
  
Q3.  What should licensees do if the landlord or tenant client 

indicates that he does not understand any part of the 
licensees’ explanation with respect to the mandatory 
terms implied for every “regulated tenancy”?  

  
Answer:  According to the requirement set out in paragraph (13)(c) of 

the Practice Circular, licensees are required to recommend 
their clients to consider seeking legal advice.  

  
  
Q4. If a licensee acts only for the landlord when handling a 

“regulated tenancy”, can he simply provide the landlord 



 
 

 

with copy of the part contained in the Annex to the 
Practice Circular (i.e. Summary Mandatory Terms 
Implied for Every “Regulated Tenancy” under the 
Landlord and Tenant (Consolidation) Ordinance) in 
relation to the landlord’s obligations during the term?  

  
Answer:   No. 

 
Regardless of whether the licensee acts only for the landlord; 
or only for the tenant; or for both the landlord and the tenant 
with respect to a “regulated tenancy”, the licensee must 
provide his client(s) with a complete copy of the summary.  
 
Please refer to paragraph (13) of the Practice Circular. 

  
 
Q5. If the licensee, in the handling of a “regulated tenancy”, 

is also the landlord of such “regulated tenancy”, can he 
request the tenant to pay commission to him? 

  
Answer:  No.  

 
According to the Ordinance, it would constitute an offence 
under the Ordinance if the landlord requires the tenant to 
pay, or the landlord otherwise receives from the tenant, 
monies other than the rent, rental deposit, reimbursement of 
charges for any of the utilities and services specified by Part 
IVA of the Ordinance, and damages for the tenant’s breach of 
the tenancy.  Thus, the licensee in the above circumstances 
cannot require the tenant to pay or otherwise receive from 
the tenant any commission, remuneration or monies under 
other names. 
 
Please refer to paragraphs (14) and (15) of the Practice 
Circular. 

  



 
 

 

  
Q6. Is a licensee required to enter into a prescribed estate 

agency agreement with his client(s) when handling a 
tenancy of an SDU? 

  
Answer: 
 

It will depend on the particular circumstances of the case. If 
the SDU in relation to a “regulated tenancy” is a residential 
property that is a self-contained unit under the Practice 
Regulation, the licensee is required to enter into a prescribed 
estate agency agreement with his client(s) in accordance with 
the Practice Regulation.  

  
  
Q7. Paragraph (7) of the Practice Circular requires licensees 

to disclose to the prospective tenant their capacity to act 
at the first opportunity after they have successfully 
established contact with a prospective tenant. What 
constitutes as “successfully established contact with a 
prospective tenant”?  

  
Answer: 
 

It will depend on the particular circumstances of the case.  
Generally, “successfully established contact with a 
prospective tenant” refers to the time when the estate agency 
agreement is entered into (if applicable) or when property 
viewing takes place with the prospective client (whichever is 
earlier).  
 
In a case where no estate agency agreement is required to be 
entered into or no property viewing has taken place, 
“successfully established contact with a prospective tenant” 
refers to the time when the licensee introduces the property 
to the prospective tenant. 
 
 

Q8. Will the EAA provide a standard form of tenancy 
agreement for a “regulated tenancy” for licensees’ use?  



 
 

 

 
Answer: 
 

No. 
 
Since tenancy agreements are commercial contracts, as long 
as it is not inconsistent with the provisions of the Ordinance 
(including but not limited to the mandatory terms implied 
into every “regulated tenancy”), both parties to a “regulated 
tenancy” are free to negotiate the terms of the “regulated 
tenancy.  As such, the EAA will not provide a standard 
form of tenancy agreement for a “regulated tenancy” for 
licensees’ use. 
 
However, the Housing Bureau has prepared a template for 
tenancy agreement for a “regulated tenancy” to which Part 
IVA of the Ordinance applies for general reference purpose 
and licensees can download it from the webpage of the RVD 
(www.rvd.gov.hk/doc/en/SDU_tenancy_agreement_templat
e.pdf).  Licensees may invite the landlord and tenant of a 
“regulated tenancy” to use and adapt the template with such 
modifications as appropriate (except mandatory terms) 
to suit their own circumstances and if the landlord 
and/or the tenant have doubts about how the provisions 
in the template are to be applied or interpreted in 
their case, licensees should recommend them to 
consider seeking legal or other professional advice as 
appropriate. For more details about the key statutory 
requirements with respect to a “regulated tenancy”, licensees 
may refer to the Notes at the RVD’s webpage at 
www.rvd.gov.hk/doc/en/Notes_to_SDU_tenancy%20agreement_tem

plate.pdf.  
  

  
Q9. Paragraph (14) of the Practice Circular requires licensees 

to draw the clients’ attention with respect to offences 
under Part IVA of the Ordinance, will licensees be legally 
liable if they assist the landlord in the commission of any 



 
 

 

such offences (e.g. overcharging the tenant for water and 
electricity)?  

  
Answer: 
 

Yes. 
 
Any person who aids, abets, counsels or procures the 
commission by another person of any offence under Part IVA 
of the Ordinance shall be guilty of the like offence. 
 
Accordingly, if a licensee aids, abets, counsels or procures a 
landlord of a “regulated tenancy” to commit an offence 
under Part IVA of the Ordinance, he may be tried and 
punished under the relevant offence. 
 
In view of the possible legal consequence that licensees may 
face under Part IVA of the Ordinance, they should not assist, 
encourage, counsel or procure their landlord clients in the 
commission of an offence under Part IVA of the Ordinance. 
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