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Practice Circular on Provision of floor area information for 
second-hand residential properties – 

 
Questions and Answers (Q&As) 

 
 
 Notes: 

 
1. All references to: 

 
a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “EAO” shall mean the Estate Agents Ordinance. 
c. “RVD” shall mean the Rating and Valuation Department. 
d. “First Agreement” shall mean the agreement for sale and 

purchase of the first assignment of the property registered 
in the Land Registry. 

e. “Practice Circular” shall mean Circular No. 12-02(CR) 
issued by the EAA on provision of floor area information 
for second-hand residential properties. 

f. “Practice Regulation” shall mean the Estate Agents 
Practice (General Duties and Hong Kong Residential 
Properties) Regulation. 

  
 

2. These Q&As are for general reference only. They do not 
constitute legal or professional advice. You should seek legal or 
professional advice as and when necessary, especially on the 
interpretation of legal provisions and specific advice on any 
individual case. While the EAA has used its best endeavours to 
ensure the accuracy of the information provided in these 
Q&As, no statement, representation, warranty or guarantee, 
express or implied, is given by the EAA as to the accuracy, or 
completeness of such information, or the appropriateness for its 
use in any particular circumstances. The EAA will not accept 
any liability or responsibility whatsoever for any loss or 
damage caused to any person howsoever arising from any use, 
misuse of, or reliance on the contents of these Q&As. 
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 Q&As 
  
Q1. Must licensees provide the property’s price per square foot 

which is calculated on the basis of saleable area to their 
clients? 

  
Answer:  The EAO and its subsidiary legislations do not have any 

provisions requiring licensees to provide the price per square 
foot of the property. If licensees provide the price on a per 
square foot basis in respect of a property, they must state 
whether it is calculated on the basis of saleable area or gross 
floor area so as to avoid any misunderstanding. 

  
 

Q2. Many clients prefer adopting the figure of area information 
in terms of square feet but the figure of saleable area 
provided by the prescribed sources is in terms of square 
metres. How exact the figure (e.g. any decimal places) is 
needed if licensees convert the figure from square metre to 
square foot? 

  
Answer:  There is no provision on this matter in the Practice Regulation 

or the Practice Circular. Generally speaking, rounding up the 
figure is a reasonable method. For example, if the saleable area 
of a property is 91 sq. m. (i.e. 91 sq. m. x 10.764 sq. ft. = 
979.524 sq. ft.), it is acceptable to convert it to either 979 sq. 
ft., 979.5 sq. ft. or 980 sq. ft. when providing the information to 
client or in advertisement. Licensees may also explain to their 
clients about the conversion if their clients have concerns on 
this matter. 

  
 

Q3. Must the font size regarding saleable area be larger than 
that of gross floor area in the advertisement? Can their font 
size be the same? Is there any requirement on the position 
of saleable area in the advertisement? 

  
Answer:  The Practice Circular requires the font size for the letters, 

characters and numbers used regarding the saleable area shall 
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be no smaller than those of the gross floor area of the property. 
It is not a breach if the size for both is the same. There is no 
provision in the Practice Circular on how the characters or 
numbers for saleable area are placed in the advertisement. 

  
 

Q4. Apart from listing the saleable area information of the 
property in the advertisement, can licensees also list other 
information such as the area of balcony, utility platform 
and bay window in the same advertisement? 

  
Answer:  Licensees may also provide the gross floor area or other floor 

area information of the property in the advertisement if the 
saleable area of the property is already provided in the 
advertisement. 
 
However, if the gross floor area or other floor area information 
of the property are included in the advertisement, the licensee 
concerned must, upon the EAA’s request, produce evidence to 
prove that the gross floor area or other floor area information of 
the property is obtained from a reasonable source or there is a 
proper basis upon which he could rely in quoting such 
information in the advertisement. 

  
 

Q5. What is the meaning of “reasonable source” and “proper 
basis” in paragraph (8)(c) of the Practice Circular? Is there 
any example? 

  
Answer:  Licensees may provide the gross floor area or other floor area 

information of the property if the saleable area of the property 
has been provided or the saleable area of the property (e.g. 
village type houses) cannot be obtained from either the RVD or 
the first agreement. However, the licensee concerned must, 
upon EAA’s request, produce evidence to substantiate that the 
gross floor area or other floor area information of the property 
was obtained from a reasonable source or there was a proper 
basis upon which he could rely for supplying such information. 
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As to the examples of “reasonable source” or “proper basis”, it 
can be the surveyor’s report or the sales brochure provided by 
the developer. Licensees should note that they should take all 
reasonable steps and exercise due diligence to ensure the 
relevant information is accurate. 

  
 

Q6. There might be discrepancy in the figure of saleable area of 
a property recorded by the RVD compared with those by 
the developer. Will licensees be held responsible if this 
causes any disputes? 

  
Answer:  Under the Practice Regulation, licensees are required to obtain 

the saleable area of the property provided by the RVD or as 
stipulated in the First Agreement and specify the source of 
information to their clients. Other sources such as sales 
brochures are not prescribed sources under the Practice 
Regulation. 
 
Licensees shall be deemed to have complied with the 
requirements of the Practice Circular if they have taken all 
reasonable steps and exercise due diligence to obtain the 
saleable area of the property from the RVD or the First 
Agreement and convey the same to their clients truthfully. Of 
course licensees should also comply with other applicable law 
and EAA requirements in the course of handling a transaction. 
 
Regarding certain trade members’ concern on the possible 
discrepancy in the saleable area information provided by the 
two prescribed sources (RVD and first agreement), the EAA 
clarifies that licensees are only required to provide the 
information obtained from either one of the two sources and 
they should clearly explain to the client when and from which 
prescribed source the relevant figure was obtained. 
 
As to whether any disputes will be caused, the EAA would like 
to clarify that the Practice Circular does not require licensees to 
include the saleable area information in the sale and purchase 
agreement / tenancy agreement. Licensees may, however, 
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specify the prescribed source of information and when the 
information was obtained if they find it necessary to include the 
relevant information in the agreement. 

  
 

Q7. If the saleable area obtained from the two prescribed 
sources (i.e. the RVD and First Agreement) are different, 
which one should the licensee provide to client? 

  
Answer:  Under the Practice Regulation, licensees are required to obtain 

the saleable area of the property provided by the RVD or as 
stipulated in the First Agreement and specify the source of 
information. There is no provision on which one of the two 
should be chosen.  
 
If licensees have provided clients the saleable area information 
obtained from either the RVD or the First Agreement, they have 
complied with the related requirement in the Practice 
Regulation and the Practice Circular. If a client requests for the 
saleable information from both the RVD and the First 
Agreement, it is subject to the licensee’s own decision to 
entertain such request or not. 

  
 

Q8. If a practitioner does not comply with the Practice Circular, 
e.g. failure in providing the information of saleable area to 
client and in advertisement, who will be punished? The 
practitioner concerned or its employer, the estate agency 
company? 

  
Answer:  The Practice Circular applies to all EAA licensees, including 

the holders of estate agent’s licence (individual), salesperson’s 
licence and estate agent’s licence (company). Non-compliance 
will be subject to EAA’s disciplinary actions and the severest 
penalty is licence revocation. Generally speaking, estate agency 
company is responsible for ensuring the advertisements issued 
in its name do not include any false or misleading information. 
However, all licensees should ensure the information they 
provide to clients is accurate.  
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Q9. Will there be a transitional period after the Practice 
Circular becomes effective, i.e. will there be any discretion 
in enforcing the Circular and related disciplinary actions? 

  
Answer:  The Practice Circular will come into operation on 1 January 

2013. The trade has more than six months to prepare for the 
change since the promulgation of the Circular. Meanwhile, the 
EAA will educate the trade and consumers in this period. From 
1 January 2013 onwards, the Practice Circular will come into 
effect and the EAA will handle related complaints and take 
enforcement action in an impartial manner. 

  
 

Q10. The Practice Circular requires licensees to provide 
information of saleable area to clients and it will increase 
the operating costs of the trade. Will the EAA provide any 
assistance on this? 

  
Answer:  Under the Practice Regulation, licensees are required to obtain 

the saleable area of the property provided by the RVD or as 
stipulated in the First Agreement. It is not a new or additional 
requirement. Regarding the possible costs involved in adjusting 
computer programmes as a result of the implementation of the 
Circular, it will be a one-off and unavoidable expense. This is 
because the first-hand residential properties with information 
on saleable area only will be transacted in the secondary market 
in future, and the computer programmes will need to be 
changed after all. 

  
 

Q11. Is it advisable for estate agents to design a form which 
stipulates clearly the saleable area of a property, the source 
and when the information is obtained and then ask clients 
to acknowledge receipt of such information by signature? 
Are there other ways which agents could adopt to avoid 
future legal contention by disgruntled customers? 

  
Answer:  Licensees are required to provide the information of saleable 

area obtained from either one of the two prescribed sources 
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(RVD and first agreement) and they should clearly explain to 
the client when and from which prescribed source the relevant 
figure was obtained. The Practice Circular does not require 
licensees to obtain a written acknowledgement from their 
clients. However, licensees may, if they find it desirable, 
provide a copy of the saleable information obtained from the 
prescribed source to their clients and ask them to acknowledge 
receipt. 
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