B K B E B R
ESTATE AGENTS AUTHORITY

Practice Circular on First Sale of Residential Projrties
Order at First-sale Sites

Questions and Answers (Q&AS)
Notes:

All references to:

a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority.

b. “EAQ” shall mean the Estate Agents Ordinance.

c. “Practice Circular” shall mean Circular No. 18-03R)
issued by the EAA on FirstSale of Residenti
Properties - Order at First-sale Sites.

The words and expressions used in these Q&As bhak,
unless the context otherwise requires, the sameningas
those words and expressions have in the Practrcel@n.

These Q&As are for generateference only. Tr
answers/solutions suggested in the Q&As are naaustive
and they do not constitute legal or professionalicad In
considering whether a licensee hagdohed the Practi
Circular, the EAA will consider each case on its own me
You should seek legal or professional advice as\aner
necessary, especially on the interpretation ofvegielegal
provisions and specific advice on any individuasealhe
EAA makes no warranty as to the completeness o
information set out in these Q&As, or the appraenas:
for its use in any particular circumstances. TheA&All not
accept any liability or responsibility whatsoever &ny los:
or damage caused any person howsoever arising from
use, misuse of, or reliance on the contents obtQEAS.



Q1.

Answer:
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&As

Will an estate agency company or itenanagement (e.¢
directors or partners) be liable under the EAO if its
non-licensed staff is engaged in unlicensex$tate agenc
work at the first-sale sites?

Yes.

Under the EAO, engaging in estate agency work witho
licence and employing unlicensed persons to cartguack
work constitute criminal offencés

Moreover, according to theuidelines set out in ti
Practice Circular, estate agency companies musieoy
non-licensed staff to the firsle sites for conducting a
form of promotional activities, regardless of whestlsuct
arrangement is allowed by the vendors of the lbgveen
or not.

Estate agency companies are reminded thdéemugsectiol
39 of the EAQ a licensed estate agent who employ
continues to employ as a salesperson, any personfay
the time being is not the holder of an estate ager
salesperson’s licence, may commit an offendéde
maximum penalty is a fine at level 6 (i.e. $100,)080d si
months’ imprisonment.

Further, under section 42, the director or other off
concerned in the management of the licensed eatpee
may also be guilty of the same offenté is proved tha
the offence was committed with the consent or ogamnge
of such director or officelThe maximum penalty is a fil
at level 6 (i.e. $100,000) and six months’ impris@mt.

! Please refer to sections 15(1), 16(1) and 39(1heEAO.
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Please refer to paragraphs 15 to 17 of the PraCircailar.

Referring to paragraph 10 of the Practice Circular,
must a Commander-in-Chief (“CIC") appoint other
supervisory staff to share hisresponsibilities at the
first-sale site?

According to the guidelines set out in the Prac@oeular,
the CIC shall be responsible for maintaining overalbd
order at the firssale sites, and ensuring that all staf
deployed to the first-salgtes comply with the law and t
EAA guidelines set out in the Practice Circudend do nc
engage in any misconduct; and he slalhsider whethe
he has sufficient manpower to effectively manage staft
so deployed.

In this regard, the CIC, acting on behalf of hirhseld his
estate agency company, shall be responsible taetisa
there are sufficientsupervising staff, who must
licensees, at the first-sale sites (“Supervisty(sjorking
under him to help monitor and control the ordsrd
conduct of their staff so deployed to these sitestate
agency company and/or CICs must also ensha¢ the
number of staff deployed to thals site is commensur:
with their ability to effectively manage the stafio
deployed.

Hence, while the appointmeat Supervisor(s) by the CI
Is not itself a mandatory requirement under Bractice
Circular, the CIC should consider whethemuld be abl
to effectively perform his duty in compliance withe
requirements of the Practice Circulby himself alone
should he or his estate agency company decide a
engage any Supervisor(s) to help the CIC.
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Please refer to paragraphs 6, 9 andoiChe Practic
Circular.

To comply with the guidelines set out in thd°ractice
Circular, what documents are required to be provided
by the estate agency companies to the EA# least one
day before the launch of the sale of each developni@

Estate agency companies and/or the @iQst, for eac
development, compile and provide the EAA, at |leasd
day before the launch of the sale of that develapn{a)a
list of all staff to be deployed to the first-saies; (b)a
chain of command chart showing the reporting lifresn
the senior management of the estate agency contmamy
to the CIC and ultimately to the frontline staff dey#d tc
the first-sale sites; and (@n internal policy on ste
deployment and how they woulthanage their staff
conduct for maintaining good order at the fsate site
through the CIC. Please refer to paragraphs 18 tof the
Practice Circular for more details.

In this connection, estate agency companies and_te
are reminded that they must also keepa(daily register ¢
all staff who had reported for duty at the firslesaites
(paragraph 20 of the Practice Circular referanc
(b) proper records of the pre-sale briefing(s)staff to be
involved in promotional activities for each releva
development (paragraphs 4 to 7 of Circular NoO48cR)
refer); and they must fthwith provide the EAA witl
copies of the daily register and records of shakefings
upon request.

Samples of “Record of Pre-sale Briefing for Feate o
Residential Properties” antbtaff Attendance Record
Pre-sale Briefing for First Sale of Residential paxiies
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and List of Licensed Staff to be Deployeate attached ft
reference.

According to paragraph 7(b)(i) of the Practice Circular,
the CIC must be a holder of an estate agerst’'licence
(individual) for a period of at least 10 years and he
been in a managerial role for at least five yea
immediately prior to his appointment as the CIC for the
development. Must the aforesm 10 years / 5 year
requirement be consecutive?

‘No” to the 10 years requirement and “Yes” to thge&rs
requirement.

In other words, while the relevant licensee neeutsbe ¢
holder of an estate agent’s licence (individualy fo
consecutive period of at least 10 years before iappent.
the said licensee, in terms of managerial expegienus
have been in a managerial role for a consecytareod of
at least 5 years immediately prior to his appoimiasthe
CIC in order tofulfill the criterion mentioned in paragra

7(b)(i).

Referring to Q4 above, will a personwho has beel
holding an estate agens$ licence (individual) for les:
than 10 years and/orhas been in a managerial role fc
less than five years unable to fulfill the criteron
mentioned in paragraph 7(b) for being a CIC?

Not necessarily.
A person who has been holdimg estate agent’s licer

(individual) for less than 10 yeand/or has been in
managerial role for less than five years may &iifill the
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criterion set out in paragrapttb) of the Practice Circular
he is a solgroprietor/partner/director of the estate age
company concerned.

However, estate agency companies should note tkiat
word “director” in the Practice Circular, refersdaurren:
director of an estate agency company whose paatic@are
filed at the Companies Registry.

Hence, a person who merely holds the businges of
“director” (e.g. regional director; senior salesredio
within the structure of an estate agency compaiblynot
satisfy the above criterion, unless he is also dhgen
director of the estate agency company concemubdse
particulars are filed at the Companies Registry.

Please refer to meaning of “director” in footnotef3the
Practice Circular.

How may an estate agency company verify whethex
licensee has been a holder of an estate agsnlicence
(individual) for a period of at least 10 yearsand/or
whether he has beersubject to any disciplinary action
by the EAA within the last three years prior to his
appointment as CIC? Is such information available
from the EAA website?

Under the current system, any person may condact,
free,a search on the EAA website under “Licence List
ascertain whether a rel@wt person is licensed, the pel
of his licenceand whether any disciplinary action has k
taken by the EAA against him/her in the past twarge

The EAA also maintains a register (“the Registemidel
section 13 of the EAO. Any person may inspect,ffee,
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the Register at the EAA office and search for infation
of current licences / expired licencefieéTRegister contai
the following information:

the name of those to whom a licence is / badr
granted;

the licence number;

the period(s) for which the licence isnvas grante
and/or renewed,

if the licence is / had beesuspended, the peri
during which it is / had been suspended,;

if the licence is / had beerevoked, the date
revocation;

for current licensees, the registered address; and
other information prescribed by the EAO.

Wherea certification of a copy of or extract from anytrgi
in the Registers applied for, a prescribed fee (at $150
licence record) is payable to the EAA.

As the current Licence Listontains only disciplinat
records of licensees in the past two years, wijlane tothe
criterion set out in paragraph 7(c) of the Practieular,
an estate agency company may, if necessaake ali
enquiry in writing to the EAA to ascertain whethar
licensee has beegubject to any disciplinary action by -
EAA within the lastthree years. The enquiry letter m
include a written consent signed by the licensagsenting
to his/her employer obtaining such information fromA
and stating the name(s) of the developmeni(sich the
estate agency company intends to appoint suchskeea
the CIC.

Are the guidelines set out in the Practice Circula
applicable to first-hand residential developments whic
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have been launchedfor sale prior to 1st Decembe
20187

Answer: The Practice Circular shall take effect on 1st Dawe
2018 (“effective date”). All estate agency compani€lC
and licensees must comply with the applicable ginge
set out in the Practice Circular when participatingany
promotional activities for sale of any firsand residenti:
development (whether or not the relevant developrhas
been launched for sale prior t§ ecember 2018) startil
from the effective date.

7 December 2018



