
 
 
 
 

 
Practice Circular on Property Advertisements 

 
Questions and Answers (Q&As) 

  
 
Notes: 
 

1. All references to: 
a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “EAO” shall mean the Estate Agents Ordinance. 
c. “Practice Circular” shall mean Circular No. 18-02 (CR) 

issued by the EAA on Property Advertisements. 
   

The words and expressions used in these Q&As shall have, 
unless the context otherwise requires, the same meaning as 
those words and expressions have in the Practice Circular. 
 

2. These Q&As are for general reference only. The 
answers/solutions suggested in the Q&As are not exhaustive 
and they do not constitute legal or professional advice. In 
considering whether a licensee has breached the Practice 
Circular, the EAA will consider each case on its own merits. 
You should seek legal or professional advice as and when 
necessary, especially on the interpretation of relevant legal 
provisions and specific advice on any individual case. The 
EAA makes no warranty as to the completeness of the 
information set out in these Q&As, or the appropriateness 
for its use in any particular circumstances. The EAA will not 
accept any liability or responsibility whatsoever for any loss 
or damage caused to any person howsoever arising from any 
use, misuse of, or reliance on the contents of these Q&As.  

 
 
 
 



 
 
 
 

Q&As 
 
Q1. Are the guidelines set out in the Practice Circular 

applicable to all property advertisements, such as those 
relating to first-hand properties, second-hand 
properties, non-residential properties and properties 
situated outside Hong Kong? 

  
Answer:   Yes. 

 
The guidelines set out in the Practice Circular are 
applicable to advertisements of all types of properties, 
including but not limited to first-hand properties, 
second-hand properties, non-residential properties and 
properties situated outside Hong Kong, regardless of the 
use or intended use of such properties, and whether or not 
such properties have been completed. 
 
 

Q2. Are the guidelines set out in the Practice Circular 
applicable only to advertisements posted at the shops of 
estate agency companies and property advertisements 
published in newspapers? 

  
Answer: No. 

 
According to section 2(1) of the Estate Agents Ordinance, 
“advertisement” includes every form of advertisement, 
whether to the public or not, and whether: 
(a) in a newspaper or other publication; 
(b) by television or radio; 
(c) by the display of posters, notices, signs, labels, 
showcards or goods; 
(d) by the distribution of circulars, brochures, catalogues, 
price lists or any other material; 
(e) by the exhibition of pictures, models or films; or 



 
 
 
 

(f) in any other way 
 
Hence, estate agency companies, when issuing any form of 
property advertisements (including but not limited to 
advertisements posted at shops, published in newspapers or 
magazines, and online advertisements) must comply with 
the guidelines set out in the Practice Circular, where 
applicable. 
 
For the avoidance of doubt, estate agency companies must 
ensure that all advertisements issued for the same property 
(in whatever form) state the same Property Number of that 
particular property. 
 
Please refer to paragraphs 13 and 17 of the Practice 
Circular. 
 
 

Q3. According to paragraph 13 of the Practice Circular, 
estate agency companies must assign a Property 
Number for each advertised property. Is this 
requirement applicable to all materials or information 
(such as records of property transactions or company 
profiles) issued by estate agency companies? 
 

Answer:   Estate agency companies must assign a unique 
identification number (“Property Number”) to each 
property which they will issue an advertisement(s) for their 
vendor/landlord client. 
 
If the contents of the materials or information only contain 
records of property transactions or company profiles of 
estate agency companies without involving the promotion 
of any property for their client, the guidelines regarding 
property advertisements set out in the Practice Circular are 
not applicable. 



 
 
 
 

Q4. How should estate agency companies assign a Property 
Number(s) to a first-hand property development for the 
purpose of issuing advertisements? 

  
Answer: According to paragraph 13 of the Practice Circular, estate 

agency companies must assign a unique identification 
number (“Property Number”) to each property which they 
will issue an advertisement(s) for their vendor/landlord 
clients. The requirement to assign a unique Property 
Number aims at enhancing transparency so that consumers 
can clearly identify the property being listed for sale in an 
advertisement. 
 
Generally speaking, units available for sale in first-hand 
property developments will be clearly set out in the price 
list of such developments. Hence, if the relevant 
advertisement is for the purpose of promoting a first-hand 
property development, estate agency companies are only 
required to assign one Property Number to that first-hand 
property development. They are not required to assign a 
unique Property Number to each individual unit available 
for sale. 
 
 

Q5. In order to comply with the requirements of the 
Practice Circular, how should estate agency companies 
assign a Property Number(s) to duplex or adjoining 
units for the purpose of issuing advertisements? 

  
Answer:   According to paragraph 13 of the Practice Circular, estate 

agency companies must assign a unique identification 
number (“Property Number”) to each property which they 
will issue an advertisement(s) for their vendor/landlord 
client. The requirement to assign a unique Property 
Number aims at enhancing transparency so that consumers 
can clearly identify the property being listed for sale in an 



 
 
 
 

advertisement. 
 
Generally speaking, if the client’s instruction is to list the 
duplex or adjoining units for sale/letting as a whole, then 
estate agency companies should assign only one property 
number to such duplex or adjoining units for sale/letting as 
a whole for the purpose of issuing advertisements. 
 
If the client subsequently changes his/her mind and 
sells/lets one of the units first (assuming that such duplex 
or adjoining units can legally be sold/let separately), then 
estate agency companies should assign a new property 
number to the remaining unit for the purpose of issuing 
advertisements. Estate agency companies are reminded that 
if photograph(s) is/are included in such advertisements, 
only photograph(s) belonging to the remaining unit (instead 
of those belonging to the duplex or adjoining units as a 
whole) should be posted.  

  
 

Q6. An estate agency company has already assigned a 
Property Number for the property that has been 
advertised. When the vendor client subsequently 
decides to list the property for sale and letting at the 
same time, how should the estate agency company 
assign the Property Number(s) to the property for the 
purpose of issuing the advertisement? 

  
Answer:   For a property that is listed for sale and letting at the same 

time, only one property number should be assigned to the 
property. Hence, the Property Number stated in the 
advertisement for letting should be the same as that in the 
advertisement for sale. 
 
Please refer to paragraph 13 of the Practice Circular. 

  



 
 
 
 

Q7. When an estate agency company sub-lists a property 
with another estate agency company for promoting the 
property, does the sub-listing agent have to use the same 
Property Number when issuing advertisements for the 
property? 

  
Answer: No. 

 
As the principal agent and the sub-listing agent are two 
independent licensed estate agents, they can assign 
different Property Numbers when issuing advertisements 
for the same property.   

 
 

Q8. An estate agency company has assigned a Property 
Number to a property when issuing an advertisement 
on behalf of its vendor/owner client. If the 
vendor/owner appoints the estate agency company to 
list the same property for sale two years later, is it 
necessary to assign the same Property Number to the 
same property?  

  
Answer: No.  

 
The purpose of the Property Number is to enable the 
consumers to identify the property involved in the 
advertisement. Hence, as far as the same property is 
concerned, the estate agency company is required to ensure 
that only one property number is assigned for that 
particular property at any one time.  

  
 

Q9. According to paragraph 14 of the Practice Circular, 
estate agency companies must state clearly and legibly 
in the advertisements prepared or issued by them the 
Property Number(s) of the property/properties 



 
 
 
 

advertised and the date on which the advertisement is 
issued or updated. How does this requirement apply to 
advertisements that are broadcast by video or audio 
means? 

  
Answer: If the advertisement is broadcast in a video format, estate 

agency companies may clearly and legibly project the 
image of the Property Number(s) of the property / 
properties advertised and the date on which the 
advertisement is issued or updated in the advertisement. If 
the advertisement is broadcast in audio format, estate 
agency companies may cause the Property Number(s) of 
the property / properties advertised and the date on which 
the advertisement is issued or updated to be read out clearly 
and audibly in the audio advertisement. 
  
 

Q10.  According to paragraph 9 of the Practice Circular, 
estate agency companies must obtain written consent of 
the vendor / landlord before they issue any 
advertisement in respect of the vendor / landlord’s 
property. What are the wordings that need to be used 
for obtaining such consent? Is there any example? 

 
Answer:  With regard to residential properties, the prescribed estate 

agency agreement for sale of residential properties in Hong 
Kong (Form 3) and estate agency agreement for leasing of 
residential properties in Hong Kong (Form 5) both contain 
a standard provision for the estate agency company to 
obtain the consent of vendor / landlord for issuing 
advertisement in respect of the property concerned. Please 
refer to clause 8(a) of the Form 3 / Form 5. 
 
As for non-residential properties, estate agency companies 
may consider adopting similar wordings used in clause 8(a) 
of the Form 3 / Form 5 for obtaining clients’ consent for 



 
 
 
 

issuing advertisements in respect of their properties. Two 
examples of which are given below for reference: -  
 
“I/We, [name of vendor(s)/landlord(s)],hereby authorise 
[name of estate agency company] to issue advertisements 
in respect of the my/our property situated at [description of 
property][through various means] [from (date) to (date).]”  
 
Or 
 
“ To: [name of estate agency company] 
Property: [description of property] 
Authorisation Period:[from (date) to (date)] 
I/We hereby authorise your company to issue 
advertisements in respect of my/our above Property 
[through various means] during the above Authorisation 
Period. 
 
 
_____________________________________ 
Name and Signature of vendor(s)/ landlord (s)” 

  
 

Q11. Referring to Q10 above, does the requirement for 
obtaining written consent of the landlord for issuing 
advertisements apply to subletting?  
 

Answer: Yes.   
 

Generally speaking and subject to the terms of the tenancy 
agreement entered into between the owner of the property 
and his tenant (“the principal tenant”), such as whether the 
property is allowed to be sublet and the conditions for 
subletting (if any), written consent should be obtained from 
the principal tenant for advertising the subletting of the 
property for the principal tenant. 



 
 
 
 

Q12. Referring to the requirement to state the Advertisement 
Date on the advertisements mentioned in paragraph 14 
of the Practice Circular, are wordings such as “2 days 
ago” and “18 hours ago” acceptable as being the 
Advertisement Date on the advertisements?  
 

Answer:  No.  
 
According to paragraph 14 of the Practice Circular, estate 
agency companies must state clearly and legibly or ensure 
that it is stated clearly and legibly the Advertisement Date 
in all property advertisements prepared or issued by them.  
 
Stating the number of days or hours that had lapsed on a 
property advertisement as the Advertisement Date would 
create uncertainty and is not acceptable. To comply with 
above requirement regarding the Advertisement Date, the 
information provided must clearly set out the day, month 
and year in respect of which the advertisement was issued, 
such as “1/12/2018” and “1-12-2018”.  
 
 

Q13. Are the guidelines set out in the Practice Circular 
applicable to property advertisements already issued by 
estate agency companies prior to 1st December 2018? 
 

Answer: The Practice Circular shall take effect on 1st December 
2018 (“effective date”). All property advertisements issued 
by estate agency companies prior to the effective date, so 
long as they are still valid and subsisting, must also comply 
with the applicable guidelines set out in the Practice 
Circular.  
 
 

Q14. According to paragraph 15 of the Practice Circular and 
with regard to newspaper advertisements, estate agency 



 
 
 
 

companies may choose not to state the Advertisement 
Date in the advertisement in which case, the date of the 
newspaper shall be deemed to be the Advertisement 
Date for the property/properties concerned. Does this 
guideline apply to property advertisements published in 
magazines?  

  
Answer: No.  
  
 The guideline set out in paragraph 15 of the Practice 

Circular only applies to property advertisements published 
in newspapers. With regard to property advertisements 
published in magazines, as they are not published on a 
daily basis, estate agency companies must state clearly and 
legibly or ensure that it is stated clearly and legibly the 
Advertisement Date in such advertisements prepared or 
issued by them.  
 
Please refer to paragraph 14 of the Practice Circular.  
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