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Practice Circular on Sale of Uncompleted Properties 

Situated Outside Hong Kong 
 

Questions and Answers (Q&As) 
  

Notes: 
 

1. All references to: 
a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “EAO” shall mean the Estate Agents Ordinance. 
c. “Exemption Order” shall mean Estate Agents (Exemption 

from Licensing) Order. 
d. “Practice Circular” shall mean Circular No. 17-03 (CR) 

issued by the EAA on Sale of Uncompleted Properties 
Situated Outside Hong Kong. 

   
The words and expressions used in these Q&As shall have, 
unless the context otherwise requires, the same meaning as 
those words and expressions have in the Practice Circular. 
 
 

2. These Q&As are for general reference only. The 
answers/solutions suggested in the Q&As are not exhaustive 
and they do not constitute legal or professional advice. In 
considering whether a licensee has breached the Practice 
Circular, the EAA will consider each case on its own merits. 
You should seek legal or professional advice as and when 
necessary, especially on the interpretation of relevant legal 
provisions and specific advice on any individual case. The 
EAA makes no warranty as to the completeness of the 
information set out in these Q&As, or the appropriateness for 
its use in any particular circumstances. The EAA will not 
accept any liability or responsibility whatsoever for any loss 
or damage caused to any person howsoever arising from any 
use, misuse of, or reliance on the contents of these Q&As.  
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Q&As 
  
Q1. Are the guidelines set out in the Practice Circular 

applicable to the sale of uncompleted commercial 
properties situated outside Hong Kong? 
 

Answer: Yes.  
 
For the purposes of the Practice Circular, “overseas 
uncompleted properties” includes properties under 
construction or not yet constructed; and properties in an 
uncompleted building or development, whether the 
uncompleted works relate to the properties, the building 
and/or the development.  
 
The guidelines set out in the Practice Circular are 
applicable to the sales of all uncompleted properties  
situated outside Hong Kong, regardless of the intended 
use of the properties. 
 
Please refer to footnote 1 of the Practice Circular.  

 
Q2.  

 
Referring to Q1 above, if the building has been 
constructed but there are still refurbishment or fitting 
out works to be done in the properties and/or the 
building of which the properties form part, are the 
guidelines set out in the Practice Circular applicable? 
 

Answer: Yes.  
 
For the purposes of the Practice Circular, if there are 
uncompleted works in the properties, the building and/or 
the development of which the properties form part, the 
properties will not be regarded as “completed” and 
neither will the building or the development concerned. 
Licensees must observe and comply with the guidelines 
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set out in the Practice Circular when they participate in 
the sale of these properties.  

  
Q3. Are licensees who only engage in estate agency work 

relating to properties outside Hong Kong (but not to 
properties within Hong Kong) required to comply 
with the guidelines set out in the Practice Circular 
when participating in the sale of UPOH? 

  
Answer: Yes. 

 
All licensees, regardless of whether they only engaged in 
estate agency work relating to properties outside Hong 
Kong or to properties both within and outside Hong 
Kong, are regulated by the EAA. Licensees must observe 
and comply with the guidelines set out in the Practice 
Circular when participating in the sale of UPOH.  
 
Please refer to paragraph (4) and footnote 3 of the 
Practice Circular. 
 

Q4.  Regarding the due diligence reports and legal opinion 
mentioned in paragraphs (10) and (12) of the Practice 
Circular, when should licensees obtain them in 
respect of the UPOH offered for sale? 
 

Answer:  Licensees should obtain the due diligence reports and 
legal opinion mentioned in paragraphs (10) and (12) of 
the Practice Circular before they participate in the sale or 
the promotional activities for the UPOH.  
 
Please refer to paragraphs (9) and (11) of the Practice 
Circular. 
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Q5. (a) Referring to paragraphs (10) and (12) of the 
Practice Circular, must licensees instruct their own 
foreign lawyer to issue the due diligence reports and 
the legal opinion? 
(b) If the answer to question (a) above is “No”, can 
licensees procure the vendor to obtain and provide 
them with the required due diligence reports and 
legal opinion?     

  
Answer: “No” to the first question (a); and “yes” to the second 

question (b). 
  
There is no requirement in the Practice Circular that 
licensees must instruct their own foreign lawyer to issue 
the due diligence reports and legal opinion. For the 
purposes of paragraphs (10) and (12) of the Practice 
Circular, licensees may also procure the vendor to 
provide them with the required due diligence reports and 
legal opinion.  
 
However, if the due diligence report(s) and/or the legal 
opinion is/are issued by a person(s) who is acting for the 
vendor in the sale of the UPOH, licensees must, when 
providing copies of the due diligence report(s) or legal 
opinion to purchasers, draw the purchasers’ attention to 
such fact and advise the purchasers to consider seeking 
independent legal and/or professional advice relating to 
the matters mentioned in the due diligence report(s) 
and/or legal opinion. 
 
Please refer to paragraph (19) of the Practice Circular. 
 

Q6. Referring to Q5 above, must licensees obtain two due 
diligence reports respectively on (a) the vendor; and 
(b) the UPOH, and a separate document regarding 
the legal opinion?  
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Answer:   No.  
 
There is no requirement in the Practice Circular that the 
due diligence reports and legal opinion must be 
contained in separate documents. For the purposes of 
paragraphs (10) and (12) of the Practice Circular, 
licensees may obtain one or more than one document 
issued by a foreign lawyer practising in the place where 
the UPOH are situated to cover the matters required in 
paragraphs (10) and (12) of the Practice Circular.  

  
Q7. Paragraph 14(c) of the Practice Circular requires the 

inclusion of a prominent statement in the 
advertisements or promotional materials to be 
prepared or distributed by licensees. Is there a 
requirement on the size of the words to be used for 
the said statement? 

  
Answer: The Practice Circular does not prescribe the size of the 

words to be used for the statement. This is because 
whether the statement is prominent in an advertisement 
or promotional material will need to be considered in the 
light of all the relevant circumstances of each case. 
Relevant factors may include the size of the 
advertisement or promotional material, the size and 
colour of the words used for the statement when 
compared with those of other words appearing in the 
advertisement or promotional material etc. And the 
question to ask is whether the statement in the 
advertisement or promotional materials is easily readable 
by a person with normal eyesight.  
 

Q8. 
 

Referring to Q7 above, what should licensees do if the 
vendor requests licensees to distribute the 
promotional materials for the sale of the UPOH but 
the promotional materials prepared by the vendor do 
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not contain the information as required in paragraph 
(14) of the Practice Circular? 

  
Answer:   Licensees should not distribute promotional materials of 

UPOH (whether they are prepared by the licensees 
themselves, the vendor or other persons) if such 
promotional materials do not contain the information as 
required in paragraph (14) of the Practice Circular.  
 
In the scenario mentioned in the question, licensees 
should inform the vendor of the EAA’s relevant 
requirements. With a view to resolving the issue, 
licensees may invite the vendor to incorporate an 
addendum (containing the information required in 
paragraph (14) of the Practice Circular) to the 
promotional materials for distribution by the licensees.   

  
Q9. Referring to paragraph 18(d) of the Practice Circular, 

can licensees prepare the sales information sheet 
related to the UPOH for the vendor and provide the 
same to purchasers?  

  
Answer:   Yes. 

 
Licensees may prepare the sales information sheet 
related to the UPOH for the vendor but the information 
contained therein must be approved by the vendor before 
the same is provided to purchasers.  

  
Q10. Referring to the Q9 above, can licensees omit a 

specific item (mentioned in the Annex to the Practice 
Circular) from the sales information sheet if the 
answer to that item (mentioned in the Annex to the 
Practice Circular) is “No”?   

  
Answer: No. 
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All required information as set out in the Annex to the 
Practice Circular must be provided in the sales 
information sheet regarding the UPOH. If the answer to a 
specific item (e.g. whether there is any cooling off 
period) as mentioned in the Annex is “No”, licensees 
must state so in the relevant sales information sheet and 
they must not omit the said item from the sales 
information sheet of the UPOH.  

  
Q11. Does the Practice Circular apply to the UPOH which 

the sale had commenced before the Practice Circular 
comes into operation but are still available for sale on 
or after 1 April 2018? 

  
Answer: 
 

Yes.  
 
Licensees are required to comply with the guidelines set 
out in the Practice Circular in respect of the UPOH 
which have commenced for sale prior to 1 April 2018 but 
are still available for sale after the Circular comes into 
operation on 1 April 2018.  
 

Q12. Will there be a transitional period after the Practice 
Circular becomes effective, i.e. will there be any 
discretion in enforcing the Practice Circular and 
related disciplinary actions? 

  
Answer: No. 

 
The Practice Circular will come into operation on 1 April 
2018. The trade has about three months to prepare for the 
change since the promulgation of the Circular. 
Meanwhile, the EAA will educate the trade and 
consumers in this period. From 1 April 2018 onwards, 
the Practice Circular will come into effect and the EAA 
will handle related complaints and take enforcement 
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action in an impartial manner.  
  
Q13. According to the Exemption Order, a person who 

engages in estate agency work exclusively in relation 
to properties outside Hong Kong is not required to 
obtain a licence issued by the EAA and therefore, 
his/her conduct is not regulated by the EAA. Hence, 
as the Practice Circular is only applicable to licensees, 
would this in a way encourage more non-licensees to 
engage in the sale of UPOH? 

  
Answer: 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

While the EAA can only regulate its licensees, with the 
implementation of the Practice Circular which provides a 
standard on the appropriate practices and measures to be 
adopted by licensed practitioners when handling the sale 
of UPOH, the estate agency trade’s professionalism and 
hence protection to the consumers would be enhanced. 
 
The EAA will strengthen consumer education to remind 
the public that non-licensees who handle the sale of 
UPOH are not regulated by the EAA. They are not 
required to comply with the EAO, the Code of Ethics and 
any guideline issued by the EAA, including these 
guidelines on the appropriate practices and measures to 
be adopted when handling the sale of UPOH.  
 
On the other hand, licensees must comply with the EAO, 
the Code of Ethics and the EAA’s guidelines when 
handling the sale of UPOH and failure to do so may be 
disciplined by the EAA. In this regard, consumers would 
have greater protection by engaging licensed estate 
agents to deal with the transactions of UPOH. 
 
 

Q14. (a) In light of the Exemption Order, can estate 
agency companies employ non-licensees to deal 
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exclusively with the sale of properties outside Hong 
Kong? 
(b) If the answer to question (a) above is “Yes”, are 
these non-licensed employees required to state in their 
business cards and other documents that they are not 
licensed to deal with any property situated in Hong 
Kong?   
  

Answer: “Yes” to both questions (a) and (b). 
 
Section 2 of the Exemption Order provides exemption to 
a person from the requirement for obtaining an estate 
agent’s licence or a salesperson’s licence from the EAA 
if he (a) engages in estate agency work exclusively in 
relation to properties outside Hong Kong; and (b) states 
in all his letters, accounts, receipts, pamphlets, brochures 
and other documents and in any advertisements that he is 
not licensed to deal with any property situated in Hong 
Kong.  
 
As such, if estate agency companies are desirous of 
employing non-licensees to deal exclusively with the sale 
of properties outside Hong Kong, they may do so but 
their non-licensed staff must comply with section 2 of 
the Exemption Order. In this regard, the business cards 
and other documents of these non-licensed staff must 
state that they are not licensed to deal with any property 
situated in Hong Kong.  

 
Q15. 

 
Referring to the answer to Q14 above, will the 
non-licensed staff who carry out estate agency work 
and/or the estate agency company employing them be 
liable for a breach of the EAO if the business cards 
and other documents of these non-licensed staff fail to 
state that they are not licensed to deal with any 
property situated in Hong Kong? 
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Answer: Yes. 
 
Under the EAO, engaging in estate agency work without 
a licence and employing unlicensed persons to carry out 
such work constitute criminal offences. 
 
In the scenario mentioned in the question, the 
non-licensed staff who are not exempted from the 
requirement for obtaining a licence from the EAA will be 
liable for a breach of sections 15(1) or 16(1) of the EAO 
and the maximum penalty on conviction is a fine of 
$500,000 and imprisonment for 2 years; and the estate 
agency company concerned will be liable for a breach of 
section 39(1) of the EAO.  
 
Moreover, under section 42 of the EAO, if it is proved 
that the above offence was committed with the consent 
or connivance of a director or other officer concerned in 
the management of the estate agency company, the 
director or other officer concerned in the management 
may also be guilty of the like offence. The maximum 
penalty for committing an offence under sections 39(1) 
and 42 are both a fine of $100,000 and imprisonment for 
6 months. 
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