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ESTATE AGENTS AUTHORITY

Practice Circular on Compliance with the
Competition Ordinance

Questions and Answers (Q&AS)
Notes:

All references to:

a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority.

b. “Commission” shall mean the  Competiti
Commission.

c. “Ordinance” shall mean the @Gwetition Ordinanc
(Cap. 619).

d. “Conduct Rulesshall mean the First Conduct Rule .
the Second Conduct Rule; and “conduct rustiall
mean the KFst Conduct Rule or the Second Conc

Rule.
e. “SMEs” shall mean the small and mediwmec
enterprises.

f.  “Practice Circular” shall mean Circular No. 16-00R)
issued by the EAA on Compliance with the Ordinance.
g. “Tribunal” shall mean the Competition Tribunal.

The words and expressions used in these Q&As shall
unless the context otherwise requires, theesamaning &
those words and expressions have in the Practrcel@.

These Q&As are for generateference only. Tr
answers/solutions suggested in the Q&As are nausstive
and they do not constitute legal or professionalicad In
considering whether a licensee has breadhed Practic
Circular,the EAA will consider each case on its own me
You should seek legal or professional advice as\aner
necessary, especially on the interpretation ofvegitlegal
provisions and specific advice on any individuae this
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context you should notihat the application of competiti
law is highly fact sensitive and the general statieis ir
these Q&As arenot a substitute for professional le
advice.

The EAA makes no warranty as to the céetgness of th
information set out in these Q&As, or the appraemeasof
their use as a guidm any particular circumstances. 1
EAA will not accept any liability or responsibili
whatsoever for any loss or damage caused to arson
howsoever ariag from any use, misuse of, or reliance
the contents of these Q&As.

&AsS

Liability under the Ordinance

Q1.

Answer:

The Conduct Rules apply to undertakings. Dothe
Conduct Rules apply to individual licenseeperating
as sole proprietors of estate agency businessesestate
agency partnerships?

Yes.

Under the Ordinance, “undertaking” meaagy entity
engaged in economic activity, and this includempanies
partnerships and individuals operating as sole netips
The key question is whether the relevant emitynatura
person is engaged in an economic activiyhile ar
individual partner is not an undertaking, an indual
partner may still incur liability under the Ordir@nas
person involved in a contravention by the parship o
which he is a member.
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Q2. Referring to Q1 above, will an individual licersee(e.g.
salesperson) who works for an estate agency company
or partnership be liable under the Ordinance if he ha:
been involved in a contravention of a conduct rulen
the course of carrying out his estate agency work?

Answer: Yes.

While the Conduct Rules apply to undertakingse
Ordinance allows the Commission to seek, and thmuifial
to impose, sanctions against any person Wwhs bee
involved in a contravention of a conduct ruby his
employer undertakingn this regard, the Commission n
initiate proceedings againspersons involved in a
contravention of a conduct rule as defined in secfil o
the Ordinance, and persons this context includ
persons — whether or natatural persons who are |
themselves undertakings who aided and abette
counselled or procured any other person to corntea\s
conduct rule, induced or attempted to induce am
person to contravene a conduct rule, were in aay
knowingly concerned in or party to a contraventior
conspired with another to contravene a conduct fLie
employees of an estate agency compégorypartnershig
may therefore incur liability as a resultséction 91 of th
Ordinance where they arinvolved in a contravention
the Conduct Rules.

Q3. Referring to Q2 above, will an estateagency compan
be held responsible for the wrongdoings of individal
licensees (e.g. salespersons) who work for them wam
the Ordinance?

Answer: Yes.
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Where an estate agency company employee is invatva
contravention of the Conduct Rules by his employer
undertaking, both the company and the employeanzam
liability under the Ordinance.

Commission

Q4. Does the present industry practice ofcharging
commission at the rate of 1% of the purchase pricéor
sale and purchase and half a month’s rentalfor
tenancies (“typical rate of commission”) by estate
agency companies in respect okecondary market
transactions contravene the First Conduct Rule?

Answer: This depends on whether it can be shownthigaindustn
practice is the result of an anti-competitive agrest or
understanding between undertakings, a concertediqea
or decision of an association of undertakings.

To avoid contravening the First Conduct Rulefats
agency companies should make their commercial idesis
independently. Estate agency companies whichndb
make independent decisions on commission rdtes
collude or have colluded with competitars the rate the
will charge regardless of whether the rate is aersida
typical rate of commission charged by the industiit
contravene the First Conduct Rule. this context esta
agency companies are reminded that simply disoy
proposed commission rates or théypical commissio
practices with competitorsentails risks under tt
Ordinance.

Please refer to paragraphs 4 and 5 of the PraCiicalar.



Q5.

Answer:

Q6.

Answer:
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Referring to Q4 above, can estatagency companie
continue to state the commission rate of 1%of the
purchase price in theestate agency agreement if the
clients do not object to it?

The law does not stipulate the amount @& rdie of
commission an estate agency company is entitledrno,
estate agency companies are free to detern
independently their own policy about commissionesat
and/or whether to negotiate with their clients be tate
However, estate agency companies mustpaaticipate ir
discussions with competitors @ny standard commissi
rate in the industry or otherwise agree a standatel The
decision as to which rate to chargeneluding whether t
charge a commission rate of 1% of the purchasee pric
must be an independent decision of the estate @
company.

Please refer to paragraphs 4 and 5 of the PraCiicalar.

Can licensees respond to a customer enquiry abc
commission that charging 1% of the purchase prices
“a customary practice or a norni’, “a standard rate in
the industry” or that all other estate agency compaies
would charge the same rate?

No.

Licensees should noéspond to a customer enquiry ak
commission that charging 1% of the purchase pscé&i
customary practice or a notm‘a standard rate in tt
industry” or that all other estate agency compamesld
charge the same rate.

To avoid contravening the First Conduct Rule, e
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agency companies should make their commercial ides
independently. They must always make their ownsieat
about commission or negotiate individually with itl
customers rather #m adopting or following any stand:
rate in the industry or a rate that is set coleyi in any
way.

In this regard, the management of estate agencyaoiex
should prepare guidelines on the company’s p
regarding commission for staff to follownd provide
sufficient training for relevant staff on how theyoulc
properly respond to customers’ enquiries on comonss

Please refer to paragraphs 5 and 13 of the PraCticalar.

Q7. Several estate agency companies charge their clisra
commission at a rate of 1% of the purchase price «
present. Will an agreement between them that some
estate agency companies will charge themommission a
a fixed rate of 1% of the purchaseprice (i.e. they will
not negotiate with clients for any reduction of the
commission) whereas others will set their commisgioat
a rate of 1.5% of the purchaseorice but they will give a
discount (or cash rebate) of 0.5% of thg@urchase price
to their clients at the same time so that clients W
effectively pay 1% of the purchase price contraventhe
First Conduct Rule?

Answer: Yes.

Estate agency companies must not enter into agres
with their competitors to cooperate on pricing dheo
commercially strategic issues (e.g. commissiates
discounts, rebatesand other incentives) instead
competing with one another. In the above scendy



Q8.

Answer:

B K B E B R
ESTATE AGENTS AUTHORITY

agreeing that those charging a higher rate of casion
(e.g. 1.5% of the purchase price) would give a &
discount or cash rebate (e.g. 0.5% of the purcpase),
the estate agency companies concerned in effeeedgn
the final rate of commission that they will chafge. 1%
of the purchase price) notwithstanding the fact that

seem to have different rates of commission andninges.
In any event, thegageement on the level of discount or ¢
rebate itself contravenes the First Conduct Réls. a
general rulematters such as commission rates, discoul
rebates should be determined independembtyy estat
agency companies.

The conduct in the above scenario is highly likedybe
considered serious argempetitive conduct under t
Ordinance.

Please refer to paragraphs 4 and 5 of the PraCiicalar.

Will the offering of cash rebate by a large-sizedstate
agency company to purchasers in the sale of firstand
residential properties contravene the Conduct Rules

Not necessarily.

Offering a cash rebate does not of itself contravise
Conduct Rules. In theoryf the estate agency compe
concerned has a substantial degreenafket power and
offers a cash rebate to such an extent that it doesover
its costs in an attempt to force one or more otstate
agency companies out of the marlkgid/or to undermir
the ability of other estate agency compart@scompet:
effectively, then such conduct may be considered b
Commission to be an abuse in contravention ofSeonc
Conduct Rule.n practice, however, establishing that
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estate agency company has a substantial degrear&et
power is a complex matter and sidbnot be confused wi
merely being a big player in the market with deepkets.

If the estate agency company concerned reache
agreement or engaged in a concerted prautitte anothe
estate agency company to offer cash relhata particula
rate or amount, the conduct wilontravene the Fir
Conduct Rule.

Please refer to paragraphs 13 and df4the Practic
Circular.

The Ordinance contains certain exclusions spdicially
for SMEs. Will an agreement between two smabksized
estate agency companiegach with an annual turnovel
of HK$1 million, to charge their clientsa commission a
a fixed rate of 1% of the purchase price contraveng¢he
First Conduct Rule?

Yes.

Although the annual turnover of HK$1 million of titwo
estate agency companies is rather small, the fixicer
agreement between themmentioned above involv
“serious anti-competitive conductas defined by tr
Ordinance. As such, the agreement is not exclucedthe
application of the First Conduct Rule.

The Ordinance provides for certain exclusions
exemptions from thé&irst Conduct Rule. For example,
First Conduct Rule does not apply to@areement betwe
undertakings, a concerted practice engaged in
undertakings, or a decision of an associatiofh
undertakings if theicombined turnover does not exc

and
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HK$200 million provided that the conduct is resrious
anti-competitive conduct as defined by the Ordimanc

Estate Agency Associations and Members

Q10. Referring to paragraph 9 of the Practice Circlar, what
should an estate agency association dwith regard to
recommendations on rates of commission which it hi
previously made to members, if any?

Answer: Estate agency associations should refrain fgwmg any
instruction or makinginy recommendations to members
rates of commissioror any other commercial terms,
order to prevent their members from breaching thet
Conduct Rule. Therefore, thestate agency associat
concerned should expressly inform members titnay
should make their own commercialdecision:
independently and that recommendations previooslye
by the association on rates of commissidmefore the
implementation of the Ordinance (if angde no longer |
force.

Q11. Referring to Q10 above, what shdd an estate agenc
company which is a member of an estate ager
association do with regard to recommendations on tas
of commission previously made by the associatipnf
any?

Answer: An estate agency company which is a membthe estate
agency association should not give effect to -
recommendations of the association which may |
competition, irrespective of whether the recomménda
were made before or after the implementation of the
Ordinance. Moreover, as a member of the assocjatien
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B K B E B R
ESTATE AGENTS AUTHORITY

estate agency company should mpairticipate in makin
such a recommendation.

Please refer to paragraph 9 of the Practice Circula

What should an estate agency company do if it hasia
suspicion during a meeting with other estate agenc
companies that an anti-competitive agreementbout
fixing commission rates is being discussed?

The estate agency company should distance itsetf the
discussionf it has any suspicion during the meeting the
anti-competitive agreement is being discussed.httukl
withdraw from themeeting once it becomes clear that
meeting is antcompetitive in nature and such withdra
from the meeting should be recorded.

Please refer to paragraph 6 of the Practice Circula

Second Conduct Rule

Q13.

Answer:

Q14.

Are there any exemptions for SMEs from the Secor
Conduct Rule?

Yes.

The Second Conduct Rule does not apply to an waddeg
whose annual turnover does not exceed HK$40 million

With regard to the Second Conduct Rule, pleagjive an
example of abusive conduct by an estate ager
company which has a substantial degree of mark
power.



Answer:

Q15.

Answer:
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An example of abusive conduct would bsharging
commission so low and/or offering incentives tohsan
extent that the estate agency company damgscover th
costs of the estate agency service in an attenfptde one
or more completingestate agency companies out of
market (or prevent a competitor from entering trerkat)
in the expectation of charging higher prices in livager
term.

However, a key question will always be whether ¢btate
agency company has a substantial degree of maoketr
and the mere fact that the company is very largey well
resourced and/or has a large market share woulde
determinative.

Will estate agency companies with an annual turnowe
of more than HK$40 million be automatically
considered to have a substantial degree of mark
power in the market?

No.

To determine whether an undertaking has subst
market power,one must carefully define the relev
market and analyse a series of factors affecting
undertakings ability to act without competitive constrai
in that market. The CommissiorGuideline on the Second
Conduct Rule provides detailed explations as to whi
these factors are and how substantial market pailiebe
assessed. The is no simple turnover or market sr
threshold for this purpose.

Please refer to paragraph 12 of the Practice Gircul
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On Compliance

Q16. What should he management of an estate agen
company do to mitigate the chance of contraventioof
the Conduct Rules?

Answer: The managemendf estate agency companies should
appropriate and practicable steps to ensure their
businesses, including theemployees and persons un
their control, do not contravene the requiremeritshe
Ordinance. Such steps may include risk identifazatrisk
assessment, risk mitigation and regular review.

In this regard, estate agency companies should tefihe
guidelines on the Conduct Rules issued by the Casion
which may help determine whether their conduct des
with the Conduct Rules and other easydinw
compliance guides available on the Commissiomébsits

at www.compcomm.hk to review their bosss practice
and develop a compliancstrategy respectively, whe
applicable. They may also wish to consider seeking
professional legal advice as appropriate.

Please refer to paragraphs 16 and 17 of the Pe
Circular.
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